Pages

Friday, November 19, 2010

Exam? ada apa dengan exam..?


menjalani kehidupan sebagai pelajar muslim sejati
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani...
herm...bila time exam kalian mesti berdebar-debarkan..?macam nak pergi berperangkn?..walhal nak berdepan dengan kertas je yang dipenuhi dengan soalan..hah..kat situlah keistimewaan exam ni sukar nak diungkapkan.Bila cakap pasal exam sume muka blur..tapi sebenarnya exam juga merupakan medan pentempuran untuk kita yang bergelar seorang pelajar. Setelah kita dah mengasah dan praktis untuk satu sem ni so examlah medan petempurannya.Selain itu exam lah nak menentukan usaha kita selama satu sem ini sama ada kita fokus ke tak..kalau diikutkan sepanjang pembelajaran satu sem ni macam-macam berlaku ada yang tidur dalam kelas,berborak,makan,main-main tapi yang tak dapat dilupakan kene berdiri kat depan sebab masuk lambat masa hari seminar fiqh muamalat huish..memalukan dan kenangan tidak dapat dilupakan.so jawapannya tunggulah exam nanti...cakap pasal exam lagi..daripada exam juga Allah menilai daripada apa yang kita buat selama ni..antaranya macam mana hubungan kita dengan Allah,Rasul,makayah,adik-adik,pensyarah dan kawan-kawan.So kita kenelah jaga semua aspect tersebut.USAHA TANGGA KEJAYAAN slogan yang biasa kita dengar..tapi memang terbukti orang yang berusaha insyaAllah memperolehi kejayaan..sebab dah tengok dah kawan-kawan yang selama ni berusaha memang kejayaan miliknya..tinggal berapa hari je nak exam jadi kita gunakan masa ni sebaik mungkin Allah menilai juga usaha kita di saat akhir ni insyaAllah..After exam nak berdepan dengan result pula jadi harap kawan-kawan redha dengan apa yang kita dapat dan bersangka baiklah dengan Allah untuk result kita kelak..insyaAllah sume ada hikmahnya..kat sini ada tips-tips exam daripada ustaz Sufi mase kelas last halaqah hari tu...

  • Amalkan solat hajat setiap hari untuk kali ni baca surah banyak sikit daripada biasa contohnya al-Ikhlas 7 kali
  • Solat berjemaah dalam sehari walaupun tak dapat semua waktu
  • Telefon mak masa nak start study ataupun mase nak masuk peperiksaan suruh mak doakan time tu juga, even da telefon semalam (so jangan kedekut kredit)
  • Elakkan melakukan maksiat
  • Tawakal pada Allah banyak-banyak
  • Sebelum nak buka result nanti solat hajat dan istighfar banyak-banyak then baru buka result (usaha dan tawakal kita yang terakhir) 
Ok tips-tips ni boleh amalkan sampai da habis exam sampai tua pun takpe untuk mendapat keberkatan dalam hidup ...maan taufik wan najah wasalam
 slip exam yang akan dibawa masuk ke dewan peperiksaan YA ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN KAMI AMEEN...



Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Semester I Sesi Akademik 2010/2011



Tarikh dan Masa Cetak:   19/11/2010     9:06PM


No Matrik:1080060No Sem:5
Nama:NOR IZATY BINTI ROSLINo KP:880523045282
Program:SARJANA MUDA PERAKAUNAN DENGAN KEPUJIAN 
Fakulti:FAKULTI EKONOMI DAN MUAMALAT

KodNama KursusSetTarikhMasaTempohTempatNo Meja








UTA2082PENGAJIAN HALAQAHHMB5Tiada Peperiksaan Akhir
MGA2013FIQH MUAMALAT IKMB22/11/20108:30AM3 jam 0 minitSTADIUM851
MAB2033PERAKAUNAN LANJUTAN IKMB25/11/20108:30AM3 jam 0 minitSTADIUM492
MAD3013AUDIT DAN PERKHIDMATAN ASURANKMB26/11/20109:00AM3 jam 0 minitSTADIUM539
MAE3013PERCUKAIAN KORPORAT DAN ZAKATKMB27/11/20109:00AM3 jam 0 minitSTADIUM624
MFA3033PENGURUSAN KEWANGAN KORPORATKMB01/12/20108:30AM3 jam 0 minitSTADIUM457
MHB4013UNDANG-UNDANG SYARIKATKMB04/12/20109:00AM2 jam 30 minitSTADIUM435

2 comments: